Atalarından kalan peynir helvasını geleneksel tarifiyle 4 kuşaktır üretmeye devam ediyorlar

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde asırlardır yapılan peynir helvası, imalatçı şirketlerden biri tarafından 4'üncü kuşak olarak sürdürülüyor.

Gündem 21.02.2021, 16:26 yavuzer yılmaz
1
 Atalarından kalan peynir helvasını geleneksel tarifiyle 4 kuşaktır üretmeye devam ediyorlar
banner10

Gelibolu'da yaklaşık 1 asırdır helva imal eden Gel-Süt şirketi, geleneksel tatlıyı aynı malzemeleri kullanarak üretiyor.

Büyük dedesinin başlattığı peynir helvası üretimine devam eden şirketin üretim sorumlusu Emir Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tatlının imalat sürecini anlattı.

Gelibolu yöresindeki helvanın, yapılışı itibarıyla bilinenlerin aksine daha farklı bir form ve lezzete sahip olduğunu belirten Üstün, bu nedenle ilçede üretilen helvaların daha çok rağbet gördüğünü ifade etti.

Hiçbir makine ve ekipman kullanmadan üretiliyor

Ailesinin 4'üncü kuşak temsilcisi olarak kalite ve lezzetten asla ödün vermeden aralıksız üretim yaptıklarını kaydeden Üstün, "Gelibolu'nun peynir helvasını tamamen el emeğiyle, hiçbir makine ve ekipman kullanmadan, özel olarak yaptırılan bakır kazanlarda üretiyoruz. Bu üretim safhasında hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor. Helvanın içindeki tuzsuz peynir ve tereyağını da kendimiz üretiyoruz." dedi.

Emir Üstün, üretim safhasının ilçeye bağlı köylerden sabah erken saatte toplanan sütlerin hazırlanmasıyla başladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Sabah ilk olarak köylerden sütlerimizi topluyoruz. Bu sütlerden yine helvada kullanacağımız tuzsuz peynirimizi üretiyoruz. Peynir hazırlandıktan sonra ise helvanın üretim aşaması başlıyor. Peynirimizi yaklaşık 1 saat, özel hazırlattığımız kazanlarımızda kıvam haline getiriyor, ardından içine unumuzu, yine kendi üretimimiz olan tereyağımızı koyup tekrar karıştırıyoruz. Son olarak helvamıza şeker ilave edip tüm malzemenin karışmasına devam ediyoruz. Tüm bu işlemler yaklaşık 2 saat kadar sürüyor. Helvamızda kesinlikle katkı maddesi yok."

Gelibolu'nun fethinden sonra yapılmaya başlandığı belirtilen peynir helvasını, geleneksel tarifindeki malzemelerle ürettiklerini bildiren Üstün, helvanın en fazla 10 günde tüketilmesi gerektiğini dile getirdi.

Üstün, Gelibolu'nun meşhur peynir helvasını, başka bölgelerde peynir helvası ya da peynir tatlısı olarak anılan ürünlerden ayıran en önemli unsurun içinde irmik ve yumurta gibi ilave ürünler bulunmaması olduğunu vurguladı.

İsim olarak karıştırılan bu mamulün tadına bakıldığında lezzet olarak daha farklı bir his verdiğine işaret eden Üstün, bunun da Gelibolu'nun tarihi peynir helvasının spesifik bir özelliği olarak ortaya çıktığını aktardı.

"Yazın 1 ton, kışın ise 400-500 kilogramlık üretimimiz var"

Günlük 3 ton süt işleme kapasiteleri bulunduğunu dile getiren Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu 3 ton sütün yarısını helva üretimimizde kullandığımız tuzsuz peynir üretiminde kullanıyoruz. Yaz aylarında günlük 1 ton, kış döneminde ise 400-500 kilogramlık helva üretimimiz var. Bunların dışında yine bölge sütlerinin kullanılmasıyla inek peyniri, inek ve keçi sütünden yapılmış peynir, tereyağı ve yaz helvası üretimimiz mevcut. Ailenin 4. kuşak temsilcisi ve şu an 20 yaşında bir yönetici olarak geleneksel bir lezzeti insanlara ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyorum. 7 yaşından bu yana da babamın yanında, tezgahın başındayım. 13 yıldır bir nevi sektörün içindeyim diyebilirim. Bu da çok önemli. Dedelerimizin tarifini uygulamak, her gün helva yapılırken malzemelerin koyuluş sırasını izlemek çok keyifli."

Şu anda 4 şubelerinin bulunduğu bilgisini veren Emir Üstün, 20 personelle hizmet verdiklerini, kargo yoluyla da Türkiye'nin 81 iline gönderim sağladıklarını sözlerine ekledi.

30 yıldır bakır kazanın başında üretime katkı sağlayan helva ustası İsmail Köse, "Bu helva el emeği ile üretiliyor. Makine kullanılmıyor. O nedenle lezzetinin bir bölümü bundan kaynaklı. Çok meşakkatli bir üretim süreci var. Tamamen el ve bilek gücünüz ile önce peyniri hazırlıyoruz, ardından unu, yağı ve şekeri katıp helvamızı hazır hale getiriyoruz. Bunun ardından helvamız satışa hazır hale geliyor." diye konuştu.

"Yolumuzu değiştirip buraya geliyoruz"

Gelibolu'nun peynir helvasını severek tükettiklerini belirten Nagihan Terzioğlu ise çoğu zaman sadece bu lezzet için yollarını değiştirdiklerini bildirdi.

Özellikle İzmir'den İstanbul'a geçerken Gelibolu'ya uğradıklarını anlatan Terzioğlu, "Lezzeti muazzam bir helva. Klasik bir şekilde üretildiğini biliyoruz. İçinde katkı yok. Bu nedenle severek tüketiyoruz. Umarım kalitesi aynı şekilde devam eder." ifadelerini kullandı.

Dilek Durmaz da misafirlerine ikram için Gelibolu peynir helvasını tercih ettiklerini, ayrıca imalatçı firmadan alıp kargoyla çok uzak illere tanıdıklarına gönderdiklerini dile getirerek, "Çok ağır olmayan bir lezzet. Yazın dondurma ile daha keyifli oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)
banner11
6
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Bu yıl sizce hangi takım şampiyon olur?
Bu yıl sizce hangi takım şampiyon olur?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 26 57
2. Beşiktaş 25 54
3. Fenerbahçe 26 54
4. Trabzonspor 26 48
5. Hatayspor 26 45
6. Alanyaspor 26 42
7. Gaziantep FK 26 40
8. Karagümrük 26 40
9. Göztepe 26 35
10. Antalyaspor 26 34
11. Sivasspor 25 32
12. Konyaspor 25 31
13. Malatyaspor 26 31
14. Kasımpaşa 26 29
15. Rizespor 26 28
16. Kayserispor 25 25
17. Başakşehir 26 25
18. Erzurumspor 26 25
19. Denizlispor 26 21
20. Gençlerbirliği 25 21
21. Ankaragücü 25 20
Takımlar O P
1. Giresunspor 24 53
2. Samsunspor 24 50
3. İstanbulspor 24 46
4. Altınordu 24 44
5. Adana Demirspor 24 42
6. Altay 24 41
7. Tuzlaspor 24 41
8. Ankara Keçiörengücü 24 39
9. Bursaspor 24 34
10. Bandırmaspor 24 31
11. Ümraniye 24 31
12. Adanaspor 24 26
13. Boluspor 24 26
14. Menemenspor 24 26
15. Balıkesirspor 24 25
16. Akhisar Bld.Spor 24 19
17. Ankaraspor 24 15
18. Eskişehirspor 24 7
Takımlar O P
1. Man City 26 62
2. M. United 26 50
3. Leicester City 26 49
4. West Ham 26 45
5. Chelsea 26 44
6. Liverpool 26 43
7. Everton 25 43
8. Tottenham 25 39
9. Aston Villa 24 39
10. Arsenal 26 37
11. Leeds United 26 35
12. Wolverhampton 26 34
13. Crystal Palace 26 33
14. Southampton 26 30
15. Burnley 26 28
16. Brighton 26 26
17. Newcastle 26 26
18. Fulham 26 23
19. West Bromwich 26 17
20. Sheffield United 26 11
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 24 58
2. Barcelona 25 53
3. Real Madrid 25 53
4. Sevilla 24 48
5. Real Sociedad 25 42
6. Real Betis 25 39
7. Villarreal 25 37
8. Granada 25 33
9. Levante 25 32
10. Athletic Bilbao 24 30
11. Celta de Vigo 25 30
12. Osasuna 25 28
13. Getafe 25 27
14. Valencia 25 27
15. Cádiz 25 25
16. Eibar 25 22
17. Real Valladolid 25 22
18. Deportivo Alaves 25 22
19. Elche 24 21
20. Huesca 25 20